Az orgona karbantartása

december 15, 2017

Fontos szempont a páratartalom és a hőmérséklet viszonya. Nagyobb hőmérséklet nagyobb páratartalmat kíván. A nagy és hosszan tartó kánikulában, a meleg nyári hónapokban állandóan szellőztetni nem szabad, legfeljebb a reggeli vagy az esti órákban rövid ideig tartó kereszthuzattal biztosítsuk a levegőcserét! Az ideális relativ nedvességtartalom 60-65 % között van, 50 % alá nem szabad engedni! Ilyenkor – akár naponta – a templomban a szőnyegeket fel kell szedni és nedves, nem kicsavart ronggyal fel kell mosni. Ez a vízmennyiség gyorsan elpárolog, intenzív nedvességtartalom-növekedést adva a levegőnek. Szigorúan tilos a hangszerben lavórokban, kádakban vizet tárolni!

A téli hónapokban a túlzott, vagy hirtelen fűtésre kell figyelni. Napi 1-2 °C fok hőmérséklet-emelkedésű, fokozatos felfűtési fűtőrendszert jó használni. Nagyon károsak a templom teljes berendezésére a meleg levegő-befújásos fűtőrendszerek. A gázkonvektorok égésterméke az orgona bőralkatrészeit idő előtt öregíti. Télen, ha sokan vannak a templomban (karácsony, húsvét), szertartás után intenzív szellőztetést kell biztosítani kereszthuzattal.

A hangszernek előnyére válik, ha használják, ha mindennap játszanak rajta (gyakorlás, oktatás). Sok hiba adódhat az orgona túlzott kíméléséből.


készítette: designstreet.hu